Publicat: 28 Aprilie 2017

Vizita de lucru INM - DRLM Timișoara

Vizita de lucru INM - DRLM Timișoara

În perioada 18–22 aprilie 2017, a avut loc vizita de lucru a inginerului categoria II, Victor ILIEȘ, LMMD a INM la DRML Timișoara - Sediul central, or. Timișoara, România.

Scopul deplasării a fost:

1. Transportarea mijloacelor de măsurare pentru etalonare externă;
Dinamometrele noastre au rămas pentru a fi etalonate pe o perioadă necesară pentru efectuarea măsurărilor. După etalonarea lor propriu zisă, va fi necesar să analizăm posibilitățile de reîntoarcere la INM, Moldova.

2. Participarea la schemă de comparare pe domeniul Forțe 50 kN comprimare.
Tema intercomparării: ,,CALIBRATION FOR FORCE MEASUREMENT SYSTEMS FOR MATERIALS TESTING MACHINERY’’ code SIC-ETA-FRT-01/2016.
Măsurările pentru intercomparare s-au efectuat în regim stabilit, datele inițiale au fost prelevate de către laboratorul pilot (DRML Timișoara – Sediul central, România). Măsurările au fost caracteristice (tipice) unei proceduri de etalonare a unei Mașini de forță, intervalul de măsurare fiind de la 10 kN la 50 kN. Respectiv, în cazul nostru, am folosit 2 dinamometre:

  • Dinamometre la compresiune DOC – 50, Nr. C254, interval de măsurare de la 50 kN la 500 kN , punctul măsurat 50 kN.
  • Dinamometru la compresiune DOCM -3-3, Nr. 204, interval de măsurare de la 3kN la 30 kN , punctele măsurate 10 kN, 20 kN, 30 kN

Pentru a putea cuprinde integral intervalul stabilit inițial. Am ieșit în final cu 4 puncte cuprinse (în măsurări) de dinamometrele de mai sus (10, 20, 30, 50) kN, punctul 40 kN nu putea fi realizat fizic, deoarece intervalele dinamometrelor, care au participat la intercomparare, nu cuprind punctual 40 kN.

3. Participare la curs de instruire extern pe domeniul forțe/duritate.
În urma cursului se vor implementa modificări în procedurile de etalonare, menite să armonizeze abordările metodei standardizate cu lucrul real pe care-l efectuăm noi. Pentru domeniul nou – duritate, se vor efectua în continuare măsurări și se vor consulta rezultatele obținute cu lectorul de curs.

Concluzii:
Experiența obținută în urma deplasării, ne va permite pe viitor:

  • să dezvoltam domeniul forțe, armonizarea abordărilor și metodelor standardizate folosite;
  • să comunicăm profesionist cu alte INM și să stabilim relații durabile cu alți colegi de breaslă;
  • să aplicam în practică cunoștințele obținute, îmbunătățind procedurile de etalonare;
  • să fim la curent cu ultimele inovații în domeniu și să încercăm să aderăm la noi proiecte, posibil, chiar granturi.