This website was produced with the financial support of the European Union.
Its contents are the sole responsibility of INM and do not necessarily reflect the views of the European Union.
Necesitatea de a determina cât mai exact valoarea convenţională şi a micşora la maxim posibil incertitudinea de măsurare în domeniul transmitanţei spectrale, a generat necesitatea de cercetare a stabilităţii filtrelor neutre. Importanţa filtrelor neutre la etalonarea spectrofotometrelor este una majoră, din motiv că valoarea convenţională şi incertitudinea asociată acesteia reprezintă cea mai mare contribuție.
Reieşind din cele expuse mai sus, drept scop primordial, pentru 2016 a fost stabilită cercetarea filtrelor neutre, utilizate la etalonarea spectrofotometrelor.
La baza determinării instabilităţii filtrelor neutre au servit valorile obţinute în urma verificărilor intermediare, prin intermediul cărora s-a determinat factorul de concordanţă în baza SM SR ISO/CEI 17043 descris de formula 1.
unde:
– rezultatul raportat de VI;
– valoarea de referinţă (obţinută din ultimul CE);
– incertitudinea estimată de VI;
– incertitudinea asociată valorii de referinţă (estimată din ultimul CE).
Pentru o imagine mai clară, rezultatele obţinute sunt prezentate în figura 1, unde sunt afişate toate rezultatele obţinute în cadrul verificărilor intermediare, începând cu anul 2014.
Figura 1. Reprezentarea grafică a valorilor obţinute pentru setul de filtre RM-1N3N5D.
Din prezentarea grafică (figura 1) se observă variaţia lui în timp, valoarea căruia a crescut considerabil în anul 2016, din motiv că valoarea filtrelor neutre nu este stabilă şi se abate cu circa 0,002 de la valoarea indicată în certificatul de etalonare emis în anul 2014. Drept reper pentru determinarea factorului de concordanţă a servit valoarea convenţională indicată în certificatul de etalonare pentru filtrele în cauză. Creşterea factorului ne confirmă încă o dată modificarea valorii convenţionale a filtrelor neutre.
Reieşind din rezultatele verificării intermediare se poate majora periodicitatea între două verificări intermediare consecutive la o perioadă de 3 luni, fără a supune unui risc procesul de cercetare, conservare şi diseminare a unităţii de măsură a factorului spectral de transmitanță şi densitate optică. Totodată, reetalonarea filtrelor trebuie păstrată, de a fi, o dată în 2 ani.