This website was produced with the financial support of the European Union.
Its contents are the sole responsibility of INM and do not necessarily reflect the views of the European Union.
La data de 11.07.2016 prin ordinul Ministerului Economiei nr.145 a fost aprobat Etalonul Național al unității de măsură a densității lichidelor. Componenta de bază a etalonului o constituie densimetrul digital tip DMA 5000, cu ajutorul căruia prin metoda comparării directe unitatea de măsură a densității lichidelor este disiminată la mijloacele de măsurare conform schemei de trasabilitate.
În scopul asigurării exactității și uniformității rezultatelor măsurărilor în acest domeniu, a fost inițiată cercetarea SC 036:2016 pentru determinarea stabilității în timp a indicațiilor densimetrului etalon.
Cercetarea stabilității densimetrului etalon s-a realizat în decurs de 10 luni, cu două mostre, determinând densitatea apei distilate proaspăt-degazate și a apei distilate degazată la data de 27.01.2016. Pentru fiecare mostră lunar au fost efectuate câte 10 măsurări în condiţii de repetabilitate, în urma cărora s-a determinat media valorilor și stabilitatea măsurărilor.
În rezultatul calculelor s-a obținut o stabilitate a indicațiilor mijlocului etalon de (2,96 • 10-6) g/cm3 pentru prima mostră și de (4,74 • 10-6) g/cm3 pentru a doua mostră. În urma raportării rezultatelor obţinute la valoarea specificată în documentaţia tehnică (5 • 10-6) g/cm3 a etalonului DMA 5000 s-a constatat că acestea este admisibilă. Acest fapt ne demonstrează că ETN 11-16 nu este supus unor manipulări greșite și furnizează rezultate sigure.
Cercetarea a fost efectuată de către inginer cat.II din cadrul LMFC, Ciubara Ana.