Publicat: 16 Ianuarie 2017

SC 011:2016: ,,Determinarea stabilității în timp a etaloanelor de rezistență electrică cu valoare nominală a rezistenţei de 1Ω”

SC 011:2016: ,,Determinarea stabilității în timp a etaloanelor de rezistență electrică cu valoare nominală a rezistenţei de 1Ω”

Cercetarea a fost programată cu scopul de a îmbunătăţi parametrii Etalonului Naţional al rezistenţei electrice (coeficienţii de temperatură şi stabilitatea rezistenţei etaloanelor în timp) şi a fost efectuată pe parcursul anului 2016. Pentru efectuarea etalonărilor celor şase etaloane de rezistenţă a fost folosit etalonul de referinţă Type 5685A, elaborat de firma Tinsley, London. În baza datelor obţinute, în urma etalonărilor efectuate de către Cesky Metrologicky Institut din noiembrie 2009, Tubitak Ulusal Metroloji Enstitusu din octombrie 2011 şi de către Cesky Metrologicky Institut din octombrie 2014 şi folosirea analizei rezultatelor etalonărilor prin regresia lineară, au fost introduse corecţiile de rigoare, atât a valorii convenţional adevărate a rezistenţei etalonului de referinţă cât şi a incertitudinilor de etalonare.

Cercetarea a inclus următoarele faze:
    Calcularea coeficienţilor de temperatură pentru temperatura normală - 23°C;
    Etalonări repetate pentru a urmări devierea valorii rezistenţei în timp;
    Calcularea incertitudinii de etalonare;
    Completarea tabelelor cu datele obţinute în rezultatul etalonării;
    Calcularea valorii medii a rezistenţei a şapte etaloane.

Etalonările au fost efectuate cu Model 6010C AUTOMATIC RESISTANCE BRIDGE, 4220 LOW THERMAL MATRIX SCANNER, SOFT- ul 6010/100 RESISTANCE MEASUREMENT SYSTEM şi MODEL 9301JW TEMPERATURE BATH.

Cercetările au demonstrat că, valorile convenţional adevărate a rezistenţei etaloanelor pe parcursul a unui an, au fost stabile, vom menţiona doar că, atât valorile convenţional adevărate ale componentelor cât şi valorile medii a şapte etaloane, nu s-au modificat, decât cu 0.1 ppm.
Concluzie:
Rezultatul cercetărilor ne-au demonstrat, că poate şi trebue de editat documentaţia respectivă şi de înregistrat un Etalon Naţional al Rezistenţei Electrice în curent continuu, în baza etaloanelor de rezistenţă electrică cu valoarea nominală a rezistenţei 1Ω.

Cercetarea a fost efectuată de către Vasile CODIŢĂ, specialist coordonator LMEFT.