Publicat: 18 Iulie 2019

INM – membru al „familiei” metrologice Europene

INM – membru al „familiei” metrologice Europene

Odată cu semnarea de către Republica Moldova a Acordului de Asociere cu Uniunea Europeană, a devenit clară direcția de dezvoltare și orientarea Institutului Național de Metrologie către normele și principiile Europene.

Astfel, INM a început treptat, dar sigur alinierea sistemului național de metrologie la cel European. După aderarea în 2017 la Organizația Europeană de Metrologie EURAMET în calitate de membru asociat, INM, demonstrând capacitățile și competențele instituționale, a ajuns în 2019 să realizeze toate criteriile necesare pentru a deveni membru cu drepturi depline al EURAMET, ceea ce s-a și întâmplat în luna mai al acestui an, când toți membrii EURAMET au votat unanim pentru acordarea acestui statut Institutului Național de Metrologie din Republica Moldova.

Iar pentru integrarea deplină a metrologiei naționale în sistemul European, INM și-a transferat la EURAMET toate activitățile viitoare ce țin de recunoașterea reciprocă a etaloanelor naţionale de referinţă şi a certificatelor de etalonări şi măsurări eliberate de către institutele naţionale de metrologie (CIPM MRA), fapt confirmat ieri, 17.07.2019, de către Directorul Biroului Internațional de Măsuri și Greutăți (BIPM), Dr. Martin J.T. Milton.