This website was produced with the financial support of the European Union.
Its contents are the sole responsibility of INM and do not necessarily reflect the views of the European Union.
Studiu de cercetare SC 003:2016 ”Determinarea influenţei condiţiilor de mediu asupra reproducerii unităţii de măsură a presiunii”.
Obiectivul studiului: Etaloanele de obicei doar reproduc procesul fizic din natură dar nu sunt însuși lipsiți de eroare, astfel componentele sale (în cazul nostru greutățile și/sau fluidul de lucru al manometrului cu piston și greutăți) sunt direct influențate de condițiile de mediu. Astfel în măsurările metrologice efectuate în LMMD estimarea corectă a parametrilor condițiilor de mediu reprezintă un interes deosebit, deoarece reprezintă o componentă ponderată în determinarea presiunii și incertitudinii asociate. Scopul acestui studiu a constat în determinarea cât mai detaliată a efectelor condițiilor de mediu, variațiilor acestora și influenței lor asupra măsurărilor în laborator.
În cadrul cercetării s-au desfășurat următoarele activități:
Pentru a reproduce presiunea pentru diferite condiții de medii s-au efectuat măsurări pentru condiții extreme pentru valori de presiune relativă de la 0,04 bar până la 3,0 bar.
Temperatura mediului ambiant de la t=10 °C până la t=35 °C
Umiditatea relativă de la RH=20 % până la RH=80 %
Presiunea absolută de la p=800 hPa până la p=1100 hPa
Pentru a analiza impactul acestor parametri s-a ales în calitate de etalon manometrele cu piston şi greutăţi PG 7601 cu intervalul de măsurare de la 7 kPa până la 350 kPa şi PG 7102-M cu intervalul de măsurare de la 200 kPa până la 7000 kPa. Aceste etaloane sunt cele mai performante echipamente la ora actuală în lume fiind produse de firma DHI, SUA şi constituie etalonul de referinţă al ER 04:2014
În urma măsurărilor s-a constat că: valorile convenționale obținute în urma cercetărilor realizate au demonstrat o variație maximă a presiunii de 148 Pa și o diferență a incertitudinii extinse de 1,2 ppm. Astfel s-a observat o influență directă asupra măsurărilor. Deci acești parametri trebuie să fie monitorizați la fiecare măsurare pentru a avea un rezultat veridic.
Rezultatele cercetării și concluziile aferente acestora vor fi publicate în revista Metrologie Nr. 4 (22) 2016.
Cercetarea a fost efectuată de către șef LMMD, Pianîh Alexei.