This website was produced with the financial support of the European Union.
Its contents are the sole responsibility of INM and do not necessarily reflect the views of the European Union.
Studiu de cercetare SC 025:2016 ”Determinarea influenţei variaţiei temperaturii mediului ambiant în limitele 20 ±5 °C asupra stabilităţii şi erorii sistematice a laserului interferometric”. Cercetarea dată s-a petrecut în perioada lunii iunie și august, anul curent.
În urma analizei tuturor rezultatelor măsurărilor, efectuate în cadrul cercetării SC 025:2016, am ajuns la concluzia, că sistema Laser Interferometru Renishaw XL-80 cu compensatorul XC-80 este dependentă de condițiile de mediu la care este supusă în timpul manipulării. Indicațiile Laserului sunt direct proporționale cu temperatura mediului ambiant. La o abatere de ±1°C, indicațiile acestuia se vor modifica cu ±0,05 mm.
În procedurile de etalonare elaborate de LMD unde Laserul interferometru este utilizat ca etalon de referință sunt specificate condițiile de etalonare, iar temperatura de referință este de 20°C cu variația maxim admisibilă în timpul etalonării de ±0,5°C. Astfel în bugetul de incertitudine se poate de introdus o nouă sursă de incertitudine care este provocată de influența variației temperaturii asupra indicațiilor Laserului interferometric. În PE, incertitudinea dată poate fi estimată prin 2 metode:
- determinarea din valoarea maxim admisibilă a variației de temperatură de ±0,5°C, unde vom obține valoarea de ±0,025 mm;
- determinarea variației din timpul etalonare utilizînd formula (t°C început - t°C sfîrșit), iar rezultatul obținut se v-a înmulți cu valoarea coeficientului de sensibilitate (0,05mm);
Toate rezultatele și concluziile cercetării au fost relatate în format complex în raportul de cercetare SC 025:2016.
Cercetarea a fost efectuată de către Șeful din LMD, Mîrza Alexandru.