Publicat: 20 Mai 2021

Ziua Mondială a Metrologiei 2021

Ziua Mondială a Metrologiei 2021

Metrologia – știința măsurărilor – este celebrată anual, pe data de 20 mai, ca aniversare a semnării Convenției Metrului în 1875, tratat care a pus bazele unei abordări comune și a unui sistem de măsurare armonizat în întreaga lume.

Tematica Zilei Mondiale a Metrologiei din acest an se axează pe rolul acestei științe în protecția sănătății oamenilor. Sloganul „Măsurări pentru Sănătate” are scopul de a sensibiliza populația și a atrage atenției asupra importanței măsurărilor în susținerea sistemului de sănătate și utilizarea experienței în domeniul metrologiei pentru a răspunde eficient la necesitățile globale, în contextul pandemiei. Testarea pe scară largă a prezenței virusului, a performanței echipamentului individual de protecție, dezvoltarea vaccinurilor – toate depind acum în mare măsură de metrologie.

Institutul Național de Metrologie din Republica Moldova se aliniază la cerințele metrologiei moderne și se implică, în măsura posibilităților, în activitățile desfășurate în cadrul organizațiilor internaționale și europene de metrologie, în proiectele de cercetare din domeniu, pentru preluarea bunelor practici și contribuirea la dezvoltarea acestei științe atât de importante în zilele noastre.

Cu ocazia acestei sărbători frumoase, vreau să adresez cele mai sincere urări de sănătate, prosperitate, succese mari în activitatea profesională, măsurări trasabile, uniforme și exacte tuturor specialiștilor ce activează în domeniul metrologiei.

Cu respect,

Anatolie Melenciuc,

Director INM