Published: 12 December 2016

Studiul de cercetare SC 001:2016 ”Determinarea instabilităţii anuale de producere a unităţii de măsură KERMA în aer.”

Studiul de cercetare SC 001:2016 ”Determinarea instabilităţii anuale de producere a unităţii de măsură KERMA în aer.”

Cercetarea s-a peterecut pe parcursul întregului an 2016, în scopul de a determina posibila instabilitate de reproducere a unității de măsură KERMA de către echipamentul etalon și cum ar influența aceasta asupra determinării unității de măsură.

Obiectivele studiului : Deoarece reproducerea unității KERMA este un proces complex la care își au aportul un șir de factori cum ar fi condițiile de mediu, distanța de amplasare a MM, poziționarea MM în câmpul de iradiere, funcționarea corectă a generatorului producător de cîmpuri de radiație ș.a. , o mare importanță prezintă stabilitatea de măsurare a echipamentului etalon, adică a camerelor de ionizare și a electrometrelor. De aceea scopul acestui studiu a fost urmărirea capabilităților de măsurare în ansamblu a camerei de ionizare și a electrometrului pe parcursul întregului an și a elabora concluzii corespunzătoare în privința lor.

Cercetările s-au efectuat, desfășurîndu-se următoarele activități:
În cadrul LRI, reproducerea unității KERMA are loc prin intermediul cîmpurilor de raze ϒ și /sau X, dar datorită faptului că însăși propagarea acestor cîmpuri este determinată de mai mulți factori – nu putem fi siguri în deplina stabilitate a acestora. De aceea în procesul de măsurări s-a utilizat o sursă de radiație independentă, sursa de control - 90Sr, care se amplasa nemijlocit pe suprafața sferică a camerei de ionizare conectată la electrometrul UNIDOS. S-au înregistrat un șir de date, la început fără acțiunea sursei radioactive apoi sub acțiunea ei, fiecare măsurare cu durata de 60 s.
   Pentru măsurări s-a aplicat factorul pentra calitatea de iradiere egal k = 1.
   Măsurările s-au efectuat în limitile condițiilor de mediu specificate pentru efectuarea etalonărilor.
   Măsurările sa-u efectuat lunar, de fiecare dată luîndu-se în considerație factorul pentru dezintegrarea sursei de 90Sr.
   Studiului au fost supuse camera de ionizare de tip PTW – 32002 cu volumul de 1000 cm3 și electrometrul UNIDOS.

În urma măsurărilor s-a constatat că:
După reprezentarea grafică a datelor obținute, s-a stabilit că curba ce reprezintă stabilitatea echipamentului are o formă sinusoidală neregulată cu o deviere nesemnificativă spre axa absciselor la capătul acesteia . Acest fapt explicându-se că în linii generale echipamentul urmărit în decursul unui an este stabil, neregularătățile curbei datorîndu-se inflenței condițiilor de mediu.
Toate rezultatele și concluziile cercetării au fost relatate în format complex în raportul de cercetare SC 001:2016.