This website was produced with the financial support of the European Union.
Its contents are the sole responsibility of INM and do not necessarily reflect the views of the European Union.
Sa efectuat studiu SC 009: 2016 la definirea diferenței dintre valorile tensiunii de ieșire a etalonului prin metoda diferențială și măsurarea în regim DCV1-2 .
Măsurările au fost efectuate pentru măsurile de tensiune a blocului 7000T din componența ETN 04-12 pentru semnalele de ieșire 1,018 V și 10 V.
Valorile măsurate a tensiunii sunt apropiate una de alta, dar incertitudinea de măsurare pentru al doilea caz a crescut aproximativ de două ori. În regimul DCV1-2, cea mai mare contribuție la rezultatul final este incertitudinea voltmetrului. Tensiunea 10 V se măsoară cu precizia 6 cifre după virgulă în rezultatul măsurătorilor în regim DCV1-2, dar prin metoda diferențială obținem până la 9 cifre după virgulă.
Când se folosește metoda diferențială, voltmetrul se comută automat în intervalul de măsurare “1 mV”, dar în regimul DCV1-2 este necesar de comutat voltmetrul în limita “1V” sau “10 V”, în funcție de tensiunea măsurată. În funcție de limita măsurată variază incertitudinea voltmetrului și prin urmare incertitudinea de măsurare în general.
Concluzia studiului SC 009:2016 : Acest studiu confirmă validitatea și utilitatea metodei diferențiale de măsurare cu diferența mică dintre tensiuni de curent continuu. Incertitudinea de măsurare obținută prin această metodă în laborator se află la nivelul INM a altor țări. Cercetarea a fost efectuată de către Șef Laborator Mărimi Electrice, Stela STRAISTARI