Published: 03 May 2017

Studiu de cercetare SC 004:2016 ”Determinarea acceleraţiei gravitaţionale la locul de conservare şi reproducere a ER 04:2014”.

Studiu de cercetare SC 004:2016 ”Determinarea acceleraţiei gravitaţionale la locul de conservare şi reproducere a ER 04:2014”.

Obiectivul studiului: Nevoile societăţii și procesul de globalizare impune un sistem de măsurare unic, uniform şi coerent. La nivel naţional, sistemul de măsurare reprezintă infrastructura tehnică care face posibilă obţinerea de măsurări exacte şi de încredere, iar acest sistem de măsurare este compus de echipamente performante. Exactitatea lor este atât de înaltă, că înainte de a fi puse în exploatare, ele necesită o complexă ajustare la parametrii locului de exploatare. Unul dintre aceşti parametri este acceleraţia căderii libere, care nu e valoare constantă, ci variază în funcţie de diverşi factori geografici (în special latitudine, longitudine şi altitudine). În fizică, acceleraţia gravitaţională este acceleraţia impusă de Pământ asupra corpurilor situate în apropierea acestuia . Parametrul dat se introduce în softul de calcul a echipamentelor etalon şi de buna lui apreciere, poate fi influenţat o bună parte de procent din rezultatele obţinute în laborator.

Istoric, în LMMD se utiliza valoarea g=9,8079 m/s2, dat fiind faptul, că valoarea nu era nici într-un fel documentată, astfel a apărut necesitatea iniţierii unui studiu de cercetare, care ar verifica corectitudinea folosirii acestui g şi ar documenta dreptul la buna sa utilizare pentru viitor.

În cadrul cercetării s-au desfășurat următoarele activități:

Pentru a analiza impactul acestui parametru asupra unui etalon s-a ales în calitate de etalon manometrele cu piston şi greutăţi PG 7601, cu intervalul de măsurare de la 7 până la 350 kPa şi PG 7102-M cu intervalul de măsurare de la 200 până la 7000 kPa. Aceste etaloane sunt cele mai performante echipamente, la ora actuală, în lume, fiind produse de firma DHI, SUA şi constituie etalonul de referinţă ER 04:2014

S-au folosit două metode pentru evaluarea coordonatelor INM: cu ajutorul https://www.google.com/earth/ și etalonului GPS View (910R, Fluke), apoi cu coordonatele obținute s-a determinat g local, utilizând softul dezvoltat de germani pentru determinarea g http://www.ptb.de/cartoweb3/SISproject.php.

Se consideră, că metoda cu utilizarea etalonului GPS View e mai exactă, datorită măsurărilor coordonatelor cu un etalon de măsurare şi nu doar cu aplicaţii soft şi din cauza rotungirii valorii măsurate, în dependenţă de incertitudinea extinsă, obţinem valoarea pentru g local al INM, care are valoarea de 9,8079 m/s2 cu U=0,0005 m/s2
În urma măsurărilor, s-a constat că:
Astfel dovedim că, munca colegilor noştri din trecut, nu a fost în zadar. Ei, deşi nu documentau informaţia suficient de bine, făceau măsurări calitative şi exacte. Această cercetare, deci, este şi un omagiu adus tuturor specialiştilor calificaţi în domeniul metrologiei, oameni care au făcut zi de zi un efort colosal pentru a obţine un rezultat constant, dar nuanţat de