Published: 13 February 2017

SC 029:2016 ,,Determinarea influenței variației temperaturii lichidului asupra debitmetrelor din componeța ETN 07-15”

SC 029:2016 ,,Determinarea influenței variației temperaturii lichidului asupra debitmetrelor din componeța ETN 07-15”

La data de 23.04.2015 prin ordinul Ministerului Economiei nr.52 a fost aprobat Etalonul Național al unității de măsură a debitului lichidelor – ETN 07-15. Debitmetrile sunt parte componetă de bază a etalonului, prin intermediul cărora se transmite unitatea de măsură a debitului lichidelor către mijloacele de măsurare, conform schemei de trasabilitate.
În scopul asigurări exactității măsurărilor, a fost inițiată cercetarea SC 029:2016 ,,Determinarea influenței variației temperaturii lichidului asupra debitmetrelor din componeța ETN 07-15”.
Scopul cercetării date este de a determina influența temperaturii apei asupra erorii de măsurare a debitmetrelor electromagnetice din componența etalonului.
Cercetatea a fost efectuată pe parcursul anului 2016, pentru următoarele valori de debit și temperaturi ale apei:

   • Tempetatura apei: (20, 30, 50) °C.
   • Debitele petru care s-au efectuat măsurările: (4,5; 20; 30) m3/h.

Condiții de mediu:
   • Temperatura aerului în laborator: (20 ± 2) °C;
   • Umiditatea relativă: (30,0 ÷ 75,0) %;
   • Presiunea atmosferică: (840,0 ÷ 1060,0) hPa.

În urma cercetării observăm că, la debitele de 20 m3/h și 30 m3/h, eroarea obținută a variat în intervalul de la (-0,15 ÷ 0,11) % și se încadrează în limitele erorii admisibile declarate de către producător de ±0,2 %. La debitul de 4,5 m3/h, eroarea obținută a variat în intervalul de la (-0,13 ÷ 1,3) %, pentru acest debit eroarea opținută depășește limitele admise indicate de către producător de ±0,2 %.
Ca urmare, în urma cercetării efectuate asupra debitmetrelor, am constatat că, la debitele mari, eroarea obținută se încadrează în limita erorii admise de producător, însă la debite mai mici, eroarea e mult mai mare.
La debitul de 4,5 m3/h, volumul debitat la temperaturi diferite, a fost mai mic, față de cele două debite. Pentru a determina corect eroarea de măsurare la diferite temperaturi, este necesar de ținut cont și de volumul debitat la debite mici, deoarece, din acestă cercetare am observat că, cu cît e mai mic debitul și volumul debitat, eroarea debitmetrului din componența etalonului- crește.
Pentru estimarea corecției, în fucție de temperatură, este necesar de continuat cercetarea pentru debite mici, deoarece eroarea de măsurare a acestora este cu mult mai influențată de temperatură, față de eroarea debitelor mari.
Cercetarea dată, se va încheia, cu elaborarea unui grafic, ce va arăta dependența debitului și respectiv a volumului debitat față de temperatura apei. Aceste corecții vor putea fi luate în calcul la estimarea incertitudinii debitului, în funcție de temperatură.

Cercetarea a fost efectuată de către șef LDV, Grușca Victor.