This website was produced with the financial support of the European Union.
Its contents are the sole responsibility of INM and do not necessarily reflect the views of the European Union.
La data de 23.04.2015 prin ordinul Ministerului Economiei nr.52 a fost aprobat Etalonul Național al unității de măsură a debitului lichidelor – ETN 07-15. Debitmetrile sunt parte componetă de bază a etalonului, prin intermediul cărora se transmite unitatea de măsură a debitului lichidelor către mijloacele de măsurare, conform schemei de trasabilitate.
În scopul asigurări exactității măsurărilor, a fost inițiată cercetarea SC 029:2016 ,,Determinarea influenței variației temperaturii lichidului asupra debitmetrelor din componeța ETN 07-15”.
Scopul cercetării date este de a determina influența temperaturii apei asupra erorii de măsurare a debitmetrelor electromagnetice din componența etalonului.
Cercetatea a fost efectuată pe parcursul anului 2016, pentru următoarele valori de debit și temperaturi ale apei:
• Tempetatura apei: (20, 30, 50) °C.
• Debitele petru care s-au efectuat măsurările: (4,5; 20; 30) m3/h.
Condiții de mediu:
• Temperatura aerului în laborator: (20 ± 2) °C;
• Umiditatea relativă: (30,0 ÷ 75,0) %;
• Presiunea atmosferică: (840,0 ÷ 1060,0) hPa.
În urma cercetării observăm că, la debitele de 20 m3/h și 30 m3/h, eroarea obținută a variat în intervalul de la (-0,15 ÷ 0,11) % și se încadrează în limitele erorii admisibile declarate de către producător de ±0,2 %. La debitul de 4,5 m3/h, eroarea obținută a variat în intervalul de la (-0,13 ÷ 1,3) %, pentru acest debit eroarea opținută depășește limitele admise indicate de către producător de ±0,2 %.
Ca urmare, în urma cercetării efectuate asupra debitmetrelor, am constatat că, la debitele mari, eroarea obținută se încadrează în limita erorii admise de producător, însă la debite mai mici, eroarea e mult mai mare.
La debitul de 4,5 m3/h, volumul debitat la temperaturi diferite, a fost mai mic, față de cele două debite. Pentru a determina corect eroarea de măsurare la diferite temperaturi, este necesar de ținut cont și de volumul debitat la debite mici, deoarece, din acestă cercetare am observat că, cu cît e mai mic debitul și volumul debitat, eroarea debitmetrului din componența etalonului- crește.
Pentru estimarea corecției, în fucție de temperatură, este necesar de continuat cercetarea pentru debite mici, deoarece eroarea de măsurare a acestora este cu mult mai influențată de temperatură, față de eroarea debitelor mari.
Cercetarea dată, se va încheia, cu elaborarea unui grafic, ce va arăta dependența debitului și respectiv a volumului debitat față de temperatura apei. Aceste corecții vor putea fi luate în calcul la estimarea incertitudinii debitului, în funcție de temperatură.
Cercetarea a fost efectuată de către șef LDV, Grușca Victor.