Publicat: 20 Mai 2020

Ziua Mondială a Metrologiei - Măsurări pentru comerțul global

Ziua Mondială a Metrologiei - Măsurări pentru comerțul global

20 mai este Ziua Mondială a Metrologiei, care comemorează aniversarea semnării Convenției Metrului în 1875. Acest tratat oferă o bază pentru un sistem mondial coerent de măsurări, care susține descoperirea și inovația științifică, producția industrială și comerțul internațional, precum și îmbunătățirea calității vieții și a protecției mediului la nivel global.

Tematica Zilei Mondiale a Metrologiei din 2020 este Măsurările pentru comerțul global. Această temă a fost aleasă pentru a crea conștientizarea rolului important al măsurărilor în facilitarea comerțului global echitabil, în asigurarea faptului că produsele respectă standardele și reglementările și în satisfacerea așteptărilor clienților privind calitatea.

În întreaga lume, Institutele Naționale de Metrologie avansează continuu știința măsurărilor prin dezvoltarea și validarea noilor tehnici de măsurare. Institutele Naționale de Metrologie participă la comparări coordonate de Biroul Internațional de Măsuri și Greutăți (BIPM) pentru a asigura fiabilitatea rezultatelor măsurărilor la nivel mondial.

V-ați întrebat vreodată câte produse și servicii sunt tranzacționate în întreaga lume sau ați luat în considerare cât de multă energie trece granițele ca electricitate sau gaz? Este posibil să nu vă dați seama de sumele exacte și să luați măsurările drept veridice, acordând încredere în ceea ce fac producătorii, transportatorii și autoritățile pentru a asigura echitatea și siguranța în comerțul și transportul de mărfuri.

Din fericire, sistemele internaționale au fost create pentru a asigura siguranța și încrederea necesară că aceste măsurări sunt corecte și că sunt o bază solidă pentru comerțul global.

Potrivit Organizației Mondiale a Comerțului (OMC), comerțul mondial de produse a fost de 19,67 miliarde USD în 2018. Considerând că prețul unei ponderi semnificative din comerțul mondial de produse este determinat folosind unități de măsură legale, devine clar că metrologia joacă un rol uriaș - și într-adevăr critic - în comerțul global.

Reglementările tehnice și standardele sunt adoptate de autorități pentru a proteja atât producătorii, cât și consumatorii la nivel național și internațional. Organizația pentru Cooperare și Dezvoltare Economică (OCDE) estimează că aproximativ 80% din comerțul global este influențat de standarde sau reglementări. Trebuie să existe un sistem adecvat de măsurare, astfel încât aplicarea standardelor și reglementărilor să nu devină o barieră tehnică în calea comerțului (TBT), care ar duce la creșterea costurilor, să inhibe fluxul liber de mărfuri sau să necesite încercări repetate.

Încrederea în evaluarea conformității cu specificațiile tehnice reduce costurile și sporește siguranța pentru întreprinderi și consumatori, acest lucru fiind susținut de un sistem de metrologie mondial puternic și eficient.

Toți depindem de bunuri care sunt transportate la noi, fie dintr-un magazin din apropiere, fie dintr-o țară din alt colț al lumii. Măsurările exacte ne asigură că bunurile și serviciile de care avem nevoie sunt livrate în siguranță.

Aceste sisteme internaționale de metrologie oferă siguranța și încrederea necesară că măsurările sunt corecte, oferind o bază solidă pentru comerțul mondial de astăzi și ne ajută să ne pregătim pentru provocările de mâine.

Ziua Mondială a Metrologiei recunoaște și sărbătorește contribuția tuturor oamenilor care lucrează în organizații și instituții interguvernamentale și naționale de metrologie pe tot parcursul anului.

*********************************************************************************

Institutul Național de Metrologie din Republica Moldova se aliniază la cerințele metrologiei moderne, se implică activ în dezvoltarea metrologiei naționale prin participare la activitățile desfășurate în cadrul organizațiilor internaționale și europene de metrologie: Conferința Generală de Măsuri şi Greutăți (CGPM) a Organizației Internaționale de Metrologie „Convenția Metrului”, Organizația Internațională de Metrologie Legală (OIML), „Aranjamentul de recunoaștere mutuală a etaloanelor naționale  şi certificatelor de etalonări şi măsurări eliberate de Institutele Naționale de Metrologie, semnatare a Convenției Metrului" (CIPM MRA), Organizația Regională de Metrologie COOMET, Organizația Europeană de Cooperare în Metrologie Legală (WELMEC),  Asociația Europeană a Institutelor Naționale de Metrologie (EURAMET).

În acest an, sărbătorim a 15-a aniversare de la aderarea în anul 2005 a Republicii Moldova  la Conferinţa Generală de Măsuri şi Greutăţi a Organizaţiei Internaţionale de Metrologie „Convenţia Metrului” în calitate de membru asociat. Scopul inițial al Convenției metrului - uniformitatea măsurătorilor la nivel mondial - rămâne la fel de important astăzi ca și în anul 1875.

Cu prilejul Zilei Mondiale a Metrologiei, Institutul Național de Metrologie adresează cele mai sincere urări de sănătate, prosperitate, succese mari în activitățile profesionale, măsurări trasabile, uniforme și exacte tuturor celor ce  activează în domeniul metrologiei!